Moedervlek verwijderen

(Naevus)

Moedervlekken

Moedervlekken zijn opeenhopingen van pigmentcellen in de huid onder invloed van zonlicht. Daarom hebben de meeste baby's nog geen moedervlekken. Afhankelijk van het soort huidtype dat je hebt krijg je weinig tot veel moedervlekken. Een moedervlek is in principe onschuldig. Moedervlekken of naevus, zijn er in alle vormen en maten. Wanneer een moedervlek gaat veranderen van kleur of van vorm kan de moedervlek toch minder onschuldig worden.

Attentie kenmerken

Wanneer één moedervlek gaat opvallen tussen andere moedervlekken is dit een potentieel gevaarlijke moedervlek, het zogenaamde “lelijke eendje”. Laat deze moedervlek altijd door één van onze huisartsen beoordelen. Daarnaast is een grillige vorm, meerdere kleuren pigmentatie en een niet genezend wondje in een moedervlek verdacht.

De operatie…

Een moedervlek wordt chirurgisch verwijderd. Eerst wordt op de huid aangetekend hoe de moedervlek wordt verwijderd. Daarna wordt de moedervlek verdoofd door in een ruitvorm verdoving naast de moedervlek in de huid neer te leggen. Nooit onder de moedervlek. Wanneer de huid goed verdoofd is wordt een incisie gemaakt over de aangetekende lijn, waarna de moedervlek met een marge wordt verwijderd. De moedervlek wordt opgestuurd naar de patholoog anatoom om te bepalen of de moedervlek kwaadaardige kenmerken vertoont. De huid wordt gesloten met onderhuidse hechtingen welke van zelf oplossen. Vaak zijn niet oplosbare hechtingen nog nodig om de wondranden goed te sluiten.

Nazorg

De meeste patiënten ervaren geen napijn. Wel kan een trekkend gevoel ervaren worden. De eerste 24 uur mag je niet douchen daarna kortdurend om de wond niet te week te laten worden. Mocht de wond na 3-4 dagen meer pijn gaan doen kan er sprake zijn van een wondinfectie. Je moet dan even de wond laten controleren op het walk-in centrum. Na 7-10 dagen worden de hechtingen door de assistent verwijderd. Het litteken blijft meestal het eerste half jaar nog licht roze. Tot die tijd moet het litteken beschermd worden met zonnebrand factor 50.