Steelwrat en Ouderdomswrat verwijderen

(Dermatofibroom en Verruca Seborroica)

Steelwrat en Ouderdomswrat verwijderen

Een steelwrat of dermatofibroom is een huiduitstulpsel dat vaak voorkomt op plaatsen waar huid-op-huid contact kan plaatsvinden bijvoorbeeld in de hals, onder de oksels of in de liezen. Het zijn onschuldige huidflapjes die eenvoudig te verwijderen zijn door onze assistenten. De steelwratjes worden verdoofd waarna er door middel van een apparaat de steelwratjes worden weggebrand. Dit kan een beetje stinken. Na het verwijderen kunnen de plekjes nog een beetje bloeden. Daarom worden er pleisters op de wondjes geplakt. Je mag na 24 uur weer douchen.

Ouderdomswrat of Verruca Seborroica is een donkere wratachtige moedervlek echter deze voelt een beetje vettig aan, in tegenstelling tot de echte moedervlekken. Het worden ouderdomswratten genoemd omdat ze met name voorkomen op de ouder wordende huid. Kenmerkend voor deze ouderdomswrat is dat ze erg oppervlakkig gelegen zijn en soms spontaan los komen van de huid, met name als ze wat indrogen.

Operatie…

Rond de ouderdomswrat wordt een verdovingsvloeistof gespoten. Nadat gecontroleerd is of de verdoving goed werkt, wordt met behulp van een zogenaamd “shave-mes” de ouderdomswrat verwijderd. Er blijft een schaafwondje over. Soms worden de bloedvaatjes in de schaafwond dichtgebrand. Na 14 dagen valt het korstje van de schaafwond en is de huid weer fraai genezen.

Nazorg

Na de operatie mag je na 24 uur weer douchen. Net als bij schaafwonden kan er nog wat vocht uit de wondjes lekken. Een pleister dekt de wond goed af en beschermd je kleding.