Verstopte talgklier verwijderen

(Atheroomcyste)

Atheroomcyste

In onze huid zitten talgklieren. Zij zorgen er voor dat er op onze huid een vetlaagje wordt gevormd dat ons beschermd. Als de afvoergang van een talgklier verstopt raakt, blaast een talgklier zich op met talg. Dit heet een atheroomcyste. Op zich kan zo’n cyste geen kwaad maar deze cyste kan gaan ontsteken als er een bacterie bij komt. Daarom wordt geadviseerd de cyste te laten verwijderen.

De operatie…

Ter hoogte van de zwelling wordt met een stift een lijntje gezet. Rondom de cyste krijgt u 2 venijnige prikken met verdovingsvloeistof. Als de verdoving is ingewerkt (15 seconden) wordt de cyste chirurgisch meestal in zijn geheel verwijderd. De cyste ziet er uit als een witte knikker. De huid wordt onderhuids en bovenhuis gehecht. Na een week worden de hechtingen verwijderd door de assistente.

Nazorg

Na de operatie moet je rekening houden met de wond door niet te gaan sporten of zware arbeid te verrichten. Je ervaart een trekkend gevoel na de operatie maar je hebt geen pijn. De verdoving is meestal na een uur uitgewerkt. De eerste 24 uur mag je niet douchen. Daarna alleen kortdurend. Anders wordt de wond week. Mocht de wond na 2 dagen meer pijnlijk worden kan dit een teken van een beginnende wondinfectie zijn. Het is dan verstandig de wond op het walk-in centrum te laten zien.